Mijn werkwijze bij lichaamsgerichte therapie
Ik werk met een combinatie van verschillende therapeutische methodes, afgestemd op wat past bij jou en jouw specifieke situatie. Eén van deze methodes, is lichaamsgerichte therapie. Binnen lichaamsgerichte therapie zijn er verschillende elementen die ik toepas tijdens de sessies. Je leest er hieronder meer over.
Je hebt iets naars meegemaakt en merkt dat dit nog steeds veel invloed op je heeft. Je bent gespannen, schrikachtig en/of onrustig. Soms heb je levendige herinneringen aan deze gebeurtenissen. Of je hebt nachtmerries waarin het lijkt alsof je de angstige gebeurtenis opnieuw beleeft. Het kan ook zijn dat je alles wat met de nare ervaring te maken heeft uit de weg gaat. Ook vluchten in alcohol, drugs, werk of extreem sporten komt voor. Daarnaast kunnen boosheid, snel ontploffen, minderwaardigheidsgevoelens, somberheid, niets meer voelen, slecht slapen en concentratiestoornissen optreden.
Al deze klachten wijzen op post-traumatische stress in je lichaam.
Lichaamsgerichte therapie legt de focus op de traumatische activatie op lichamelijk niveau. Trauma heeft namelijk een directe invloed op ons brein en op ons (autonome) zenuwstelsel. En daarmee op ons hele lichaam en (psychische) gezondheid.
Meestal is het nodig eerst meer stabiliteit op lichaamsniveau te verwerven voordat met andere vormen van traumatherapie gestart kan worden. Stabiliteit wordt vergroot door uitleg over de effecten van trauma op het lichaam en door lichaamsgeoriënteerde vaardigheden aan te leren om de ontregelende reacties en emoties weer in balans te brengen. Je zult daardoor weer meer grip op je eigen voelen en handelen ervaren.
Op het gebied van lichaamsgerichte therapie werk ik met elementen uit onderstaande therapievormen.
Somatic Experiencing (SE)
SE is een psychosomatische methode voor het helen van trauma. SE betekent ‘ervaren in het lichaam’. Uitgangspunt bij SE is dat zich tijdens een traumatische gebeurtenis spanning vastzet in het lichaam. Wanneer spanning zich chronisch opstapelt, raakt het zenuwstelsel ontregeld. Dit heeft gevolgen op fysiek, emotioneel en mentaal niveau. SE richt zich op het alsnog afronden van de natuurlijke reacties op traumatische gebeurtenissen. De geblokkeerde overlevingsenergie wordt op een geleidelijke manier ontladen en er kan weer balans en veerkracht in het zenuwstelsel ontstaan.
Sensorimotor Psychotherapie (SP)
SP is een behandelvorm waarbij aandacht voor het lichaam en de dialoog allebei even belangrijk zijn. In de visie van SP vertelt het lichaam het eigen levensverhaal, waarbij emoties en gedachten naar boven komen. Het lichaam en de lichaamssensaties vormen daarmee het belangrijkste aanknopingspunt voor behandeling. Centraal staat dat bij de client een verandering pas blijvend kan zijn als die ook werkelijk ervaren en belichaamd wordt in het hier en nu.
Er wordt gewerkt met ervaringsgerichte oefeningen die met de cliënt worden besproken en afgestemd. Net zoals bij SE therapie, wordt er bij SP gewerkt met de tijdens het trauma niet afgemaakte fysieke (verdedigings-) reactie. Deze reactie wordt opnieuw geactiveerd, doorgewerkt en zodoende alsnog geïntegreerd in het levensverhaal van de cliënt.
Polyvagaal theorie
Deze theorie kijkt naar het autonome zenuwstelsel, omdat het een cruciale rol speelt in fysiologische en emotionele reacties. De theorie heeft als basis de drie ‘vagale toestanden’ die ons autonome zenuwstelsel kan aannemen, afhankelijk van de situatie waarin we ons bevinden.
1. Veilige en Sociaal Verbonden Toestand.
2. Sympathische Toestand, ook wel bekend als de vecht-of-vluchtreactie.
3. Bevriezing en Dissociatie.
Het leren herkennen van de staat waarin je verkeert en waarom dat zo is, kan helpen om in een andere staat te komen.
De belangrijkste zenuw in deze theorie is de nervus vagus. Deze zenuw heeft invloed op verschillende functies en automatische reacties in het lichaam. Hij beïnvloedt bijvoorbeeld functies die te maken hebben met hart, longen, maag en darmwerking, de circulatie en bepaalde emotionele reacties. Stimulatie van de nervus vagus heeft een directe werking op de parasympatische (rustgevende) tak van het zenuwstelsel en kan zo vermindering van stress, ontsteking, angst en chronische ziekte bewerkstelligen.