Mijn werkwijze bij praat therapie
Ik werk met een combinatie van verschillende therapeutische methodes, afgestemd op wat past bij jou en jouw specifieke situatie. Eén van deze methodes, is praat therapie. Binnen praat therapie zijn er verschillende elementen die ik toepas tijdens de sessies. Je leest er hieronder meer over.
Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
CGT is een combinatie van gesprekstherapie en gedragstherapie. Het is één van de meest toegepaste behandelvormen. In deze behandeling krijg je zicht op je denkpatronen. Je onderzoekt hoe je gedachten samenhangen met je gevoelens en gedrag. Vervolgens leer je hoe je gedachten die ongewenste gevoelens geven om kunt buigen naar gedachten die wél gewenste gevoelens met zich meebrengen.
Dialectische Gedragstherapie (DGT)
De focus van deze therapie ligt op het bewust worden en veranderen van de denk-, gevoels- en gedragswijze betreffende hoe je met jezelf en anderen omgaat. Dit gebeurt door het aanleren van vaardigheden waardoor problemen op een meer constructieve en effectieve wijze kunnen worden opgelost.
Narratieve Therapie (NT)
Narratieve therapie gaat ervan uit dat de manier waarop mensen hun verhaal vertellen bepaalt hoe zij hun identiteit en mogelijkheden definiëren. Door deze verhalen te analyseren en waar nodig op een andere manier te vertellen, ontstaat er ruimte voor nieuwe positive inzichten. NT kijkt naar je krachten en hoe je deze in het verleden ingezet hebt en ook in de toekomst kunt gebruiken.
Internal Family Systems Therapie (IFS)
Richard C. Schwartz ontwikkelde IFS rond dertig jaar geleden. Hij hoorde zijn cliënten regelmatig innerlijke dialogen beschrijven met wat zij ‘verschillende delen’ noemden. Voor al deze cliënten gold dat hun innerlijke wereld werd gekenmerkt door ‘delen’ die vaak positieve beschermende bedoelingen hadden, maar daarbij strategieën gebruikten die in feite juist een negatief effect opleverden. Veel ‘delen’ zijn inderdaad beschermingsmechanismen die in het verleden ontstaan zijn om bepaalde pijn niet te hoeven voelen. IFS kijkt zonder oordeel naar deze ‘delen’ en zoekt te begrijpen waarom ze er zijn en wat nodig is om weer tot heelheid te komen.
Innerlijke kind therapie
Het innerlijke kind is een metafoor en staat voor onverwerkte emoties uit het verleden. Als het ware is er een ‘innerlijk kind’ dat deze emoties nog steeds draagt en nooit kon verwerken, omdat het niet gehoord werd. Pijn, verdriet, angst e.d. werden toen weggestopt, omdat je geen hulp kreeg. Deze nare gevoelens en weggestopte stukjes van jezelf gaan zich dan op latere leeftijd op een manier uiten die niet passend is in het heden en/of die je niet eens begrijpt. Innerlijke kind therapie richt zich op deze onverwerkte emoties door ze aandacht te geven en zo te kunnen verwerken. In deze context wordt vaak ook naar je hechtingsstyle gekeken, hoe deze ontstaan is en welke rol deze in het heden speelt in jouw gedrag en relaties.